Stoff

Här samlar vi historier från verkstaden, tillsammans med berättelser som inspirerat till produkterna. Även hur du ska sköta om mässingen för att försäkra att den håller i generationer.

vallonmässing_misstag_konsthantverk_polering

Under åren

så har våra hantverkare här på Vallonmässing begått en hel del misstag. Misstag kan beskrivas som ett onödigt ont när det kommer till skapandet av konsthantverk. Vi väljer dock istället att omfamna våra misstag och försöka lära oss av dem. Vi anser att i processen att bli en skicklig hantverkare så måste det finnas utrymme för misstag.

Från det att materialet inkommer

till oss måste det behandlas med respekt, metallerna är dyrbara och måste hanteras varsamt. Redan i första steget när materialet ska kapas finns det en hel rad moment man måste se upp med.

Skulle stängerna kantstötas i detta skede så kommer det synas senare i produktionen. Minsta misstag under trycksvarvningen kan leda till att det långa arbete som lagts ned i en detalj går förlorad.

En annan stor del av produktionen är

trycksvarvningen som alltid utförs för hand. Det är i denna process som plåten formas och här kräver det att våra hantverkare är väldigt fokuserade.

Minsta misstag under trycksvarvningen kan leda till att det långa arbete som lagts ned i en detalj går förlorad.

I produktcykelns sista moment

gäller det också att våra hantverkare måste behålla fullt fokus. Här ska de putsas och rengöras. Detta sker givetvis för hand, vilket ställer stora krav på att personen som gör det är oerhört uppmärksam på minsta lilla bristfällighet i produkten.

För att undvika detta synas varje produkt flera gånger under hela produktionen för att slutligen komma till den sista inspektionen i samband med putsningen.