Grundare

vallonmässing_konsthantverk_grundare_founders_1981_verkstad

&

ägare

vallonmässing_konsthantverk_mässing_polermaskiner_niklas_liljeblad

När Lars Åkesson och Ulf Larsson öppnade Vallonmässing hade de inte mycket erfarenhet av att skapa konsthantverk. De hade kunnat använda verkstaden på Norrköpings Mekaniska Industri där de jobbade för vissa projekt, men de hade aldrig skapat i mässing förut. Därför var det otroligt mycket de båda verkstadsarbetarna behövde lära sig utöver hur man sköter ett företag. Att det blev just mässing som de ville skapa i hade mycket att göra med Lars uppväxt i Gusum och närheten till det klassiska mässingsbruket, det i kombination med viljan att få göra någonting eget var tillräckligt starkt för att få dem att överge sina trygga arbeten inom industrin för att istället satsa på passionen.


Det var sannerligen en ny tillvaro som de båda herrarna befann sig i, och genom en enorm drivkraft och en stor kärlek för hantverket kunde de båda förvalta företaget i flera årtionden.


Genom åren har Lars och Ulfs intresse för hantverket tagit dem på flera äventyr. Bland annat en storsatsning på USA, där Vallonmässings produkter såldes till samtliga delstater, men också till Ryssland precis efter järnridån fallit. Till Ryssland blev de nämligen inbjudna för att medverka på en stor inredningsmässa i Sankt Petersburg där de skulle få möjlighet att visa upp de hantverksdetaljer som de skapat i verkstaden i Söderköping. Med viss skepsis begav de sig därför österut, men kom inte längre än till tullarna då man historiskt sett inte fått ta in utländska tungmetaller i landet. När de väl blev insläppta så fick de inte röra sig fritt utan både livvakt och tolk. Själva mässan gick väl också sådär, få vågade prata med dem överhuvudtaget och de flesta var nog inte helt bekväma med att handla med utländska varor. Ulf minns trots detta tillbaka till Rysslandsresan med glädje. Han tyckte att de kunde dra många lärdomar av äventyret.


I 50 år arbetade Lars och Ulf tillsammans, varav 30 år på Vallonmässing, under årens lopp skapade de otroligt många tidlösa produkter, som vi fortfarande tillverkar än idag.


När Niklas tog över Vallonmässing var det också väldigt slumpmässigt. Han hade spenderat mycket av sin fritid med att tillverka smycken i metall i sin pappas verkstad, men han hade aldrig tidigare arbetat med inredningsdetaljer och heller inte produkter i mässing.


Trots detta så valde den då 19-åriga Niklas Liljeblad att ge det ett försök när Ulf började se sig om efter en efterträdare. Till en början fick han arbeta ideellt samtidigt som han arbetade extra på en snabbmatsrestaurang. Efter ett halvår av detta blev det slutligen ett övertagande av företaget och Niklas kunde nu satsa helhjärtat på konsthantverket.


Idag förvaltar Niklas Vallonmässing och har som högsta önskan att inspirera andra till hantverket så att han en dag kan lämna över det till någon som är lika passionerad runt det som han är.